Suomen poliisi saa vuosittain yli miljoona hälytystehtävää, mikä tekee peruskoulumatikalla 2 739 hälytystä per päivä. Perus hälytystoiminta on poliisin näkyvimpiä tehtäviä, mutta mitä on hälytystoiminta? Rikosmedia purkasi poliisin faktat esiin selkokielelle.
Monipuolinen tehtävävastuu
Pääsääntöisesti poliisin normaalia hälytystoimintaa suorittavat virkapukuiset poliisit tunnuksellisilla autoilla, mutta päivittäin tehtäviä hoitaa myös niin sanotut siviilipukuiset poliisit tunnuksettomattomilla poliisiautoilla.
Poliisin omien nettisivujen mukaan poliisin normaaliin hälytystoimintaa kuuluu päivittäin muun muassa:
- Normaaleita hälyytystehtäviä
- Rikollisuuden ja häiriöiden ennalta estämistä
- Lähipoliisitoimintaa
- Yleisen järjestyksen ylläpitoa
- Liikenteenvalvontaa
- Pienien ja vähäisten rikosten rikospaikkatutkintaa
- Sekä virka-aputehtäviä muille viranomaisille kuten ensihoitoyksiköille
Määrätty saapumisaika
Suomessa poliisille on määritelty toimintavalmiusaika, eli aika milloin sen pitäisi olla paikalla tehtävä osoitteessa. Luonnollisesti toimintavalmiusaika riippuu tehtävän etäisyydestä suhteessa vapaana olevaan partioon ja sen sijaintiin.
Lisäksi asiaan vaikuttaa tehtävien määrä kyseisellä alueella sekä vuorossa olevien poliisipartioiden määrä.
Hälytystehtäviä laitetaan päivittäin etusijajärjestykseen niiden kiireellisyyden ja suojattavien oikeushyvien perusteella, eli henkeen ja terveyteen liittyvät tehtävät ovat aina ensi sijalla poliisin tehtävien joukossa.
Suomessa kiireisissä tehtävissä poliisipartio saavuttaa tehtävä osoitteen keskimäärin 10, minuutissa, eli lähes samassa ajassa kun pakkasesta otettu pizza valmistuu uunissa.
Aikaan saattaa vaikuttaa luonnollisesti maantieteelliset etäisyydet. Poliisin hälytystoimintaa Suomessa valvoo ja ohjaa Poliisihallitus.
Lähde: Poliisi.fi