Tullilta stoppi miljoonien pilleribisneksille!

Tulli tiedottaa tutkineensa kahta törkeää huumausainerikosta, joissa epäillään salakuljetetun Suomeen myytäväksi suuria määriä huumausaineeksi luokiteltuja lääkkeitä.

Rikokset ovat tapahtuneet vuosien 2021–2024 välillä. Aineiden katukauppa-arvo on Tullin mukaan noin 800 000 euroa.

Rikokset alkoivat selviämään Tullin oman valvonnan seurauksena kevättalvella 2024 kun se takavarikoi kahdella eri kerralla Torniossa huumelääkkeitä.

Ensimmäinen takavarikko tehtiin helmikuussa 2024 kun Tullin haaviin jäi kerralla noin 265 000 tablettia huumaavia alpratsolaami- ja bentsodiatsepiini-lääketabletteja epäillyn tullessa maahan henkilöautolla.

Toinen salakuljettaja jäi Tullille kiinni maaliskuun lopulla, kun Tulli löysi henkilön kuljettaman pakettiauton seiniin kätketyt huumelääkkeet. Yhteensä autosta takavarikoitiin noin 180 000 klonatsepaami- ja alpratsolaami-tablettia.

– Nyt keväällä löytämämme lääkemäärät ovat suuria verrattuna esimerkiksi viime vuoteen, jolloin Tulli takavarikoi huumaavia lääkkeitä koko vuonna yhteensä 431 000 kpl, kertoo tutkinnanjohtaja Pekka Jauhola Tullin Tornion rikostutkintayksiköstä.

Tullin tiedotteen mukaan huumelääkkeitä tulee Suomeen tyypillisesti raskaassa tavaraliikenteessä ja postilähetyksinä mutta myös matkustajaliikenteessä.

Yli miljoonan tablettin bisness!

Tapausten esitutkinnassa on selvitetty useita aikaisempia salakuljetuksia, joissa Suomeen salakuljetetut huumelääkemäärät ovat myös olleet huomattavan suuria.

Toisen kiinniotetun henkilön osalta selvisi myös vuonna 2022 epäilty törkeä huumausainerikos, jossa salakuljetettuja huumelääkkeitä on myyty käyttäjille. Myyntiä on tehty Etelä-Suomessa muun muassa pikaviestialustan kautta.

Keväällä 2024 takavarikoitujen ja tutkinnassa selvitettyjen aiempien salakuljetettujen huumelääkkeiden kokonaismäärä on noin 1 500 000 tablettia ja niiden arvo katukaupassa on noin 800 000 euroa. Lääkkeet ovat olleet pääasiassa alpratsolaamia ja klonatsepaamia.

– Salakuljettajien jäljille päästiin Tullin ammattitaitoisen ja tehokkaan valvontaryhmän ansiosta. Tornio on keskeinen reitti Ruotsista Suomeen salakuljetettaville huumausaineille mutta tullivalvonta toimii hyvin Suomen vilkkaimmalla maarajalla, Jauhola summaa.

Esitutkinnan aikana on ollut kiinniotettuina kaksi Romanian kansalaista ja he ovat edelleen vangittuina. Tutkinnassa on tehty kansainvälistä yhteistyötä muun muassa oikeusapupyyntöjen muodossa. Tapauksia on tutkittu törkeinä huumausainerikoksina. 

Epäilty rikoskokonaisuus on siirtynyt Pohjois-Suomen syyttäjänvirastolle syyteharkintaan.

Lähde: Tulli

LUE MYÖS TÄMÄ!