Ääriliikkeet ovat herättäneet keskustelua niin kahvipöydissä kuin uutisvälineissä ennen ja nyt. Niitä kannattavia yhdistyksiä on ajettu ahtaalle ja osa jopa lopetettu valtion toimesta.
Se, mitä kulissien takana oikeasti tapahtuu kun asioista suodatetaan punavihreä pelon lietsonta sekä turha panikointi pois kerrotaan tässä juttusarjassa.
Juttusarja on jaettu osiin sen laajuuden takia. Näin sen avaaminen muuttuu helpommaksi lukijalle. Juttusarjan on tuottanut Rikosmedialle ulkopuolinen henkilö.
Skinhead-liike
80-luku Suomessa ei välttämättä ollut nuorisolle sitä kaikkein aktivoivaa aikaa suurten kaupunkien lähiöissä. Tekemistä oli vähän ja vaikutteita haettiin ulkomailta. Niitä myös saapuikin Suomeen useamman alakulttuurin vahvuudella.
Rakennusvaiheessa oleva Suomen alakulttuuri sai monia uusia varteenotettavia edustajia kertaheitolla kun rokkarit, raggarit, teddyt, punkkarit ja modit rantautuivat Suomeen.
Modeista ja punkkareista polveutuvat Skinheadit, eli ”skinit” rantautuivat tuolloin monen muun vanavedessä.
Liike kasvoi laajasti 90-luvulla lama Suomessa. Se oli liikkeen niin sanottua ”kulta-aikaa”. Konsertteja järjestettiin tuolloin ympäri Suomea ja niissä kävi soittamassa ”punkahtavaa skinirokkia” niin kotimaiset kuin ulkomaiset bändit.
Aika sekä nuoret olivat levottomia, mikä takasi, että paljon tapahtui ja paljon myös sattui. Väkivalta ei ole ollut ikinä vieras käsite skineille. Tuohon aikaan lähes joka viikonloppu, jossainpäin Suomea kilisi ja kolisi, mistä ihmiset saivat lukea seuraavan viikon valtamedioista.
Milloin skinit hakivat somalien valtaamaa jalkapallokenttää takaisin, milloin he perivät velkoja ja kostivat koettuja vääryyksiä. Tuomioita tuli ja henkiä lähti.
Lukuisia kerhoja ja kerhotiloja ympäri Suomen
Tänä päivänä Suomessa vaikuttaa useampi perinteinen skinhead-liike. Myös niin sanottuja itsenäisiä kerhoja löytyy huomattava määrä pitkin Suomineitoa.
Suurimpana ja verkostoituneempana on englannista alkunsa saanut Blood & Honour, jonka perusti Ian Stuart Donaldson (1957-1993) muiden englantilaisten skinheadien kanssa. B&H kerhoja sijaitsee Suomessa useita. Organisaatio on levittäytynyt tiheästi ympäri Eurooppaa sekä myös sen ulkopuolelle kuten Etelä- sekä Pohjois-Amerikkaan ja Australiaan.
Hyvin samoilla linjoilla kulkee Yhdysvalloista lähtöisin oleva Hammerskins-liike, joka on suhteellisen tuore ilmestys suomalaiseen katukuvaan. Viime vuoden loppuun mennessä kyseisen aatteen kannattajilta löytyi kuitenkin muutama kerhotila Suomesta. Hammerskins-liike on etenkin Euroopassa laajasti verkoistunut.
Onpa sitten kyseessä kumpaa ryhmittymää tahansa, niin Suomessa he toimivat usein yhteistyössä vieraillen toisten tapahtumissa.
Vaikka aika on tehnyt tehtävänsä aatteen kannattajille, he kokoontuvat ja järjestävät tapahtumia Suomessa kokoaika. Toisin kuin ennen, nykyään yleisö tapahtumissa ei ole pelkästään ”nahkatukkaista” rellestävää nuorisoa.
Muutamissa kaupungeissa toimii myös niin sanotusti itsenäisiä kerhoja jotka toimivat ”kokoontumis paikkoina” tyylin, musiikin ja miksei myös urheilun yhdistäville ihmisille.
Digitalisaation myötä yhteydenpito on helpottunut ja yhteistyö eri maiden välillä on kasvanut. Skinit toimivat kuten mc kerhot, mutta ilman tunnuksia ja arvojärjestyksiä. Yhdistävä tekijä kyseisillä henkilöillä on yhteinen musiikki, nationalistinen elämänkatsomus sekä veljeys. He järjestävät konsertteja ja marssivat soihtumarsseilla itsenäisyyspäivänä.
Musiikki ja aate yhdistää
NSBM(national socialist black metal) on ollut jo vuosia kasvusuunnassa oleva musiikkityyli, jonka niin vanhat kuin uudet kuulijat ovat löytäneet. RAC(rock against communism) genren lisäksi raskaamman musiikin kuulijoita miellyttäviä bändejä.
Nykypäivänä tatuoituja kaljupäitä löytyy joka yhteiskuntaluokasta. Perinteiset varastomiehen ja raksajätkän ammatit ovat jääneet kliseiksi. Skinhead-kulttuuri on kasvanut ja sen alakulttuurin edustajia alkaa löytymään radiotoimittajista huippu-urheilujoihin, lakimiehistä liikenneopettajiin, taksikuskeista lähihoitajiin.
Skinhead-liike voi ja elää Suomessa hyvin ja vahvasti ”pinnan alla”. Mutta se on muuttunut. Se on kehittynyt, ja jakautunut.
Konsertteja ja tapahtumia järjestetään enemmän kuin koskaan aiemmin. Liikkumisen helppouden myötä niin esiintyjät kuin yleisö saapuvat tapahtumiin nykyään ympäri Eurooppaa, myös jopa tänne pohjolaan.
Rikosmedia julkaisee ulkopuolisen kirjoittajan artikkelisarjan toisen osan toukokuun puolen välin jälkeen.
Juttu ja kuvat: FSD Media Studio