Suomalaisten suosikkikohde huumesodan kynnyksellä!

Monet kansainväliset mediat ovat viime aikoina tuoneet esille, miten Espanjan niin sanottu aurinkoranta Costa del Sol on luisunut viime vuosien aikana enempi ja enempi huumejengien taistelutantereeksi.

Reviiri- ja maahantuontikiistoista johtuvista ampumistapauksista on tullut aluelle lähes viikoittaisia ja jengien rikollinen ja häikäilemätön toiminta alueella on huomattu niin turistien kuin paikallisten keskuudessa kasvavissa määrin. 

Myös niin paikallinen media kuin jopa ”suomimedia” ovat alkaneet uutisoimaan ikävistä tapahtumista lähes viikottain.

Muun muassa Iltalehti uutisoi äskettäin, miten raskaasti aseistetut poliisit ratsasivat ja pidättivät luksusasunnosta Marbellassa 40-vuotiaan miehen, jonka epäiltiin toimineen osana kansainvälistä kokaiinikartellia.

Myös kotimainen Ilta-Sanomat on uutisoinut Espanjan tilanteesta. Äskettäin se avasi omassa artikelissaan aurinkorannan tilannetta massiivisessa jutussaan.

Erikoisjoukot apuna

Viime kuukausien aikana Espanjan poliisi ja sen Guardia Civilin alla toimivat erikoisjoukot ovat olleet jatkuvassa hälytysvalmiudessa ja ne ovat tehneet lukuisia pidätyksiä.

Espanjan asevoimiin kuuluva ja sotilaallisesti järjestynyt kansalliskaarti Guardia Civil on pidättänyt muun muassa Albanian, Italian, Liettuan, Hollannin sekä Saksan kansalaisia, joiden epäillään toimivan eri huumekartelleiden palveluksessa Espanjan maaperällä.

Syy ulkomaalaisten huumekartellien paikalla oloon Espanjan maaperällä on ollut tiedossa jo vuosia. Espanja on huumeliigoille ja niiden miljoona bisneksille otollinen maaperä sijaintinsa takia. Espanjan läpi on kulkenut vuosikymmeniä niin hasista kuin kokaiinia, milloin Pohjois-Afrikasta milloin Etelä-Amerikasta. 

Aivan Espanjan kärjessä noin 100 kilometrin päässä Fuengirolasta sijaitsee La Linèa niminen kaupunki, joka sijaitsee aivan Gibraltarin ja sen salmen vieressä.

Alle 15 kilometriä leveä salmi erottaa Espanjan Marokosta, joka toimii omalta osaltaan kanavana huumeliigoille Eurooppaan ja sen kokoaika kasvaville huumemarkkinoille.

Euroopassa kovaa vauhtia kasvava kokaiinin käyttö on saanut huumejengit keksimään uusia tapoja salakuljettaa huumeita Marokon kautta Espanjaan.

Viime aikoina huumekartelleille ei ole riittänyt salakuljetus meriteitse vaan he ovat ottaneet käyttöön myös dronet ja muut lennokit salakuljettajakseen huumeita Gibraltarin salmen yli.

KUVA: GUARDIA CIVIL-MINISTERIO DEL INTERIOR

Massiiviset takavarikot rikkovat ennätyksiä!

Myös Espanjan poliisin takavarikot ovat olleet kasvussa jo vuosia. Maan media ei ole hetkeen enää edes uutisoitu alle satojen kilojen takavarikkoja vaan nykyään uutisoitavat takavarikko kilomäärät alkavat tuhansissa kiloissa. Muun muassa elokuussa vuonna 2023 Espanjan poliisi uutisoi takavarikoineensa 9 436 kokaiinilastin.

Lastin uutisoitiin olevan tuolloin Espanjan historian suurimpia takavarikoita. Takavarikko tehtiin Algeciraksen kaupungin satamassa laivasta, mikä oli saapunut Espanjaan Ecuadorista. Algeciras sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Fuengirolasta Espanjan kärjessä aivan Gibralttarin kyljessä.

Mikäli asia ja Espanjassa käsiin räjähtänyt kartellien huumesota kiinnostaa rikosmedia suosittelee Netflixistä löytyvää La Linéa -dokumettisarjaa, mistä saa hyvän kuvan Espanjassa vellovasta tilanteesta.

Lähteet: Iltalehti, Ilta-Sanomat