Suomalaiselle pesäpaloillijalle toimintakielto kaikkeen!

Ilta-Sanomat uutisoi 18.6. miten pesäpalloilija Joni Rytkönen on määrätty äskettäin kaikkia urheilulajeja koskevaan toimintakieltoon Suomessa.

Pelikieltorangaistus johtuu rikosepäilystä, jossa Rytköstä epäillään lapsen seksuaalisesta hyväksikäyttöstä. Mestaripesäpalloillijan epäillään lähetelleen tekoaikaan 14- ja 15-vuotiaille pesäpalloa palanneille tytöille useita viestejä, joiden osan katsottiin olleen sisältönsä osalta luonteeltaan seksuaalisia.

Oikeusturvalautakunta määräsi Rytkösen kaikkia urheilulajeja koskevaan toimintakieltoon äskettäin. Rytkönen ei saa pelata eikä olla mukana minkäänlaisessa urheilutoiminnassa Suomessa 31.12.2024 saakka.

Rytkönen sai aiemmin Urheilun eettiseltä kurinpitolautakunnalta tämän vuoden tammikuussa kuuden kuukauden pelikiellon. Oikeusturvalautakunta kuitenkin korotti määräystä vielä kuudella kuukaudella tuoreessa tuomiossaan. 

Ilta-Sanomien mukaan sekä Rykönen, että Suomen urheilun eettinen keskus valittivat aiemmasta kurinpitolautakunnan tuomiosta oikeusturvalautakuntaan.

Hieman yli 30-vuotias Rytkönen on pelannut pesäpalloa vuodesta 2013 saakka. Hän on pelannut Miesten Superspesistä muun muassa Kouvolan Pallonlyöjissä, Hyvinkään Tahkossa, Joensuun Mailassa, Sotkamon Hymyssä ja Kankaanpään Mailassa. Rytkölän peliura on ollut menestykäs. 

Syksyllä 2022 Joensuuhun siirtynyt Rytkönen hyllytettiin JoMa -joukkueesta seurajohdon toimesta toukokuussa 2023 rikosepäilyn tullessa ilmi. 

Myös Rytkönen teki aikanaan asiassa rikosilmoituksen. Hän katsoi, että toinen tytöistä olisi esittänyt tai levittänyt hänestä seksuaalisesti esittävää kuvaa tai tallennetta. Kuitenkin niin poliisi kuin syyttäjä katsoivat kuitenkin, että asiassa ei ole riittävää näyttöä tutkinnan aloittamiseksi tytön osalta. 

Pari kuukautta sitten huhtikuussa Helsingin Sanomat uutisoi Itä-Suomen poliisin saaneen esitutkinnan valmiiksi. Asia on tällä hetkellä syyttäjällä syytteen noston harkinnassa.

Lähteet: Yle, Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat