Satojen kilojen marihuana organisaatio kiinni!

Espanjan viranomaiset tiedottivat viime viikolla tehneensä mittavan kiinniotto operaation, missä kiinni otettiin myös kaksi Suomen poliisin kohdehenkilöä. Kaksikon epäillään järjestäneen huumausaineita Suomeen satojen kilojen edestä. 

Europolin koordinoima Espanjan, Suomen, Ruotsin ja Puolan yhteisoperaatio toteutettiin Barcelonan ja Malagan alueilla. Kiinniotto- ja etsintäoperaatioon osallistui tutkijoita myös Keskusrikospoliisista.

Massiivisessa operaatiossa kiinni otettiin yli 30 henkilöä ja heitä epäillään laajasta huumausaineiden järjestämiskokonaisuudesta eri puolille Eurooppaa.

Kansainvälisen rikollisryhmän epäillään toimittaneen Suomeen elokuun 2022 ja marraskuun 2023 välisenä aikana yli 200 kiloa marihuanaa. Huumeet tuotiin maahan kaikkiaan neljässä erässä, joita vastaanottamassa oli joka kerta eri vastaanottajat. 

Suomeen tultua huumeet kuljetettiin Kaarinaan, Keravalle, Tuusulaan ja Vantaalle. 

Juttuja on tutkittu toisistaan erillisinä Keskusrikospoliisissa, Helsingin poliisilaitoksessa sekä Tullissa ja ne ovat rikosprosessin eri vaiheissa. Suomessa lähes 15 henkilöä on kaikkiaan jo saanut tuomion tässä kokonaisuudessa. Kaikki tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia.

– Rikoskokonaisuus alkoi selvitä, kun Kaarinaan toimitettiin marihuanaerä elokuussa 2022. Tämän jälkeen Suomen ja Espanjan lainvalvontaviranomaisten yhteistyönä onnistuttiin loppuvuodesta 2022 selvittämään Barcelonan seudulla toiminut rikollisryhmä, joka toimitti marihuanaeriä eri Euroopan maihin, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hans Fagerström Keskusrikospoliisista.

– Espanjan Barcelonan alueella toimineen ryhmän osalta esitutkinta siirrettiin keväällä 2023 Suomesta Espanjan viranomaisten vastuulle. Suomen vastuulle jäi edelleen kaksi epäiltyä, joiden epäillään liittyvän ensimmäiseen Kaarinaan toimitettuun marihuanaerään. Nämä kaksi epäiltyä olivat myös tiistaina 23.4. suoritetun operaation kohteina.

– Yhteistyö Espanjan ja muiden maiden viranomaisten kesken on ollut erinomaista kuluneen puolentoista vuoden aikana.

– Operaatio on hyvä esimerkki nykyään suoritettavasta kansainvälisestä yhteistyöstä, jossa operatiivista tietoa jaetaan matalalla kynnyksellä ja reaaliaikaisesti eri maiden kesken, Fagerström sanoo.

Keskusrikospoliisi jatkaa esitutkintaa kuulemalla epäiltyjä kevään aikana.

Lähde: Keskusrikospoliisi