Poliisi pyytää apua! – Osa lapsiuhreista tunnistamatta!

Poliisi tiedottaa, että Lounais-Suomen poliisilla on selvityksessä massiivinen seksuaalirikoskokonaisuus, jossa on yli 200 alaikäistä uhria ympäri Suomea.

Rikoksista epäiltynä oleva mies on ollut vangittuna huhtikuusta alkaen. Poliisi epäilee noin 30-vuotiasta miestä muun muassa törkeistä seksuaalisista kajoamisista lapsiin.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen, Turun pääpoliisiasemalla toimiva verkkovälitteisten seksuaalirikosten tutkinta on paljastanut sosiaalisessa mediassa tapahtuneen laajan seksuaalirikossarjan.

Poliisi pääsi rikoskokonaisuuden jäljille toisen rikosasian esitutkinnan yhteydessä ja käynnisti laajamittaiset tutkintatoimet tämän vuoden alussa. Miehen epäillään kohdistaneen vuosina 2022–2023 seksuaalirikoksia yli 200 lapseen.

– Epäiltyjen tekojen ja niiden kohteena olleiden asianomistajien määrän osalta tämä on huomattavan laaja rikoskokonaisuus, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Petri Lamppu Lounais-Suomen poliisista.

Poliisin mukaan suurin osa uhreista on ollut tyttöjä, joiden ikähaarukka on ollut 6-15 vuotta. Turun lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikkö on yhdessä Turun yliopistollisen keskussairaalan lastenlääkärien kanssa tehnyt arvion uhrien iästä poliisin hallussa olevan esitutkintamateriaalin pohjalta.

Lukuisia rikosnimikkeitä

Poliisin tiedotteen mukaan epäilty on lähestynyt uhrejaan Omegle-nimisessä videochat-sivustolla. Miehen toimintatapa on ollut lähes samanlainen kaikissa tapauksissa.

Epäilty hakeutui alustalla keskustelemaan kohteidensa kanssa ja pyysi heitä aktiivisesti esiintymään videoyhteydellä vähissä vaatteissa ja tekemään seksuaalisia tekoja. Poliisin mukaan yhteydenpito on saattanut jatkua myös muissa sosiaalisen median palveluissa.

Tällä hetkellä juttukokonaisuutta tutkitaan useilla eri rikosnimikkeillä, joita ovat muun muassa törkeä seksuaalinen kajoaminen lapseen, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsen houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin.

Marraskuussa vuonna 2023 suljettu sivusto ei vaatinut käyttäjiltään kirjautumista, mikä mahdollisti, että käyttäjät pystyivät halutessaan toimimaan palvelussa anonyymisti.

Palvelun kansainvälisyyden, anonymiteetin ja lakkauttamisen ja viiveen vuoksi poliisi on pystynyt selvittämään toistaiseksi vain pienen osan uhrien henkilöllisyyksistä.

– Tunnistamattomia uhreja on yhä 177. Poliisi pyytääkin tunnistusapua nyt erityisesti nuorten ja lasten huoltajilta. Uhrien saattaminen avun piiriin olisi ensiarvoisen tärkeää, Lamppu painottaa.

Poliisi toivoo, että perheissä keskusteltaisiin Omeglen mahdollisesti käytöstä vuosina 2022–2023.

Mikäli huoltajalle syntyy epäily lapsen joutumisesta kyseisen rikossarjan uhriksi, tulee olla yhteydessä Lounais-Suomen poliisiin sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi

Yhteydenottojen perusteella poliisi pyrkii hallussa olevan materiaalin avulla yksilöimään tunnistamattomia uhreja.

Lähde: Poliisi