Nämä ovat sanktiot, jos et ole vakuuttanut sähköpotkulautaasi!

Kesäkuun alussa astui voimaan uusi lisäys liikkennevakuutuuslakiin kun lakisääteinen liikennevakuutus tuli pakolliseksi kaikkiin moottoroituihin kulkuvälineihin, jotka kulkevat yli 25 kilometriä tunnissa tai painavat yli 25 kiloa.

– Lakimuutos koskee tuhansia yksityiskäytössä olevia erilaisia liikkumisvälineitä. Kuluttajan on syytä olla tarkkana ja selvittää oman laitteensa osalta, kuuluuko se vakuuttamisvelvollisuuden piiriin. 

– Vakuutuksen saa helposti omasta vakuutusyhtiöstä, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen kertoo liikkennevakuutuskeskuksen tiedotteessa.

Uusi lakimuutos koskee niin sähköskottereita kuin niin sanottuja senioriskoottereita. Muutos koskee myös yleisesti kaupungin kauduilla lojuvia vuokrapotkulautoja, mutta niiden vakuutuksesta vastaa niitä vuokraava yritys ei vuokraaja.

Uudistus koskee myös osaa sähköpyöristä. Sähköpyöristä vakuttamisvelvollisuuden ulkopuolelle on rajattu sellaiset sähköavusteiset pyörät, jotka edellyttävät liikkuakseen myös polkemista, ja joissa moottorin avustus kytkeytyy pois, kun ajonopeus saavuttaa 25 km/h. 

Lisäksi moottorin suurin sallittu teho on 250 W. Muiden sähköpyörien kohdalla vakuuttamisvelvollisuus määräytyy kuten muissakin sähköisissä liikkumisvälineissä, eli vakuutus tulee hankkia yli 25 kg painaville tai moottorin avustamana kovempaa kuin 25 km/h kulkeville laitteille. 

Mikäli laitetta ei ole vakuutettu, se katsotaan olevan käyttökiellossa. Jos käyttökiellossa olevalla kulkuvälineellä ajaa ja poliisi pysäyttää siitä rapsahtaa sakot ja lisäksi laiminlyönnistä joutuu maksamaan vakuuttamattomuusmaksun.

Vakuutuksen laiminlyönti on iso riski, sillä kolaritapauksissa vakuuttamisen laiminlyönyt vahingonaiheuttaja jää kokonaan ilman korvauksia.

Lähde: Liikennevakuutuskeskus