Näitä asioita vaaditaan moottoripyöräpoliisilta!

Kevät on pian täällä ja sen myötä myös moottoripyörä kausi alkaa. Kauden alku tuo liikenteeseen niin normaalit moottoripyöräilijät kuin myös poliisin moottoripyörät.

Rikosmedia kaivoi faktat esiin moottoripyöräpoliiseista ja vaatimuksista sinne pääsyyn. 

Vuosittainen lämmittelykurssi

Poliisin moottoripyötäkoulutuksiin osallistuu vuosittain 280 virassa olevaa poliisia yhteensä 17 erilaisella kurssilla. Kurssien sisältö vaihtelee taitoajosta motocrossiin, mutta ne ovat vain ammatillisia täydennyskoulutuksia ja niihin voivat päästä vain poliisikoulutuksen  käyneet ja poliisina jo työskennelleet henkilöt.

Kaikki Suomen moottoripyöräpoliisit suorittavat vuosittain ennen ajokauden alkua kahden päivän kertauskurssin. Niin sanotulla joka vuotuisella lämmitelykurssilla käy joka vuosi noin 180 moottoripyöräpoliisia.

KUVA: POLIISI

Naiset harvassa

Moottoripyöräpoliisin peruskurssi on seitsemän viikkoinen, josta osa suoritettaan keväällä ja osa syksyllä. Kurssin ensimmäinen testi on valintakoe, minkä perusteella hakijoista karsitaan suurin osa.

Valintakokeen jälkeen kurssille haluavien on suoritettava teoriakoe ja psykologinen kartoitustesti. Siitä selvinneet pääsevät mukaan kahden päivän pituiselle käytännön osuudelle, jossa mitataan moottoripyöräpoliisiksi haluavien ajotaitoa sekä fyysisiä valmiuksia.

Yksi rankimmista fyysistä kokeista matkalla moottoripyöräpoliisiksi lienee täysissä ajovarusteissa suoritettava moottoripyörän työntäminen 460 metrin matka.

Aikaa suoritukselle on annettu enintään kolme minuuttia. Yleensä tässä kohtaa naispuoliset hakijat karsiutuvat pelistä pois. Tarkkaa määrää Suomessa toimivista naispuolisista moottoripyöräpoliiseista ei ole tiedossa.

Monipuolinen koulutus

Pelkkää moottoripyörällä kruisailua valtion piikkiin opiskelu ei kuitenkaan ole, sillä kurssin aikana opiskellaan myös tieliikenne- ja maastoliikennelakia. Moottoripyörän tekniikkaa ja rakennetta sekä ajotekniikkaa ja ajoa hälyytystehtävässä.

Moottoripyöräpoliisin peruskurssille hakee vuosittain satoja poliiseja, mutta vain 16 onnekasta valitaan koulutuksen. Valmistuttuaan moottoripyöräpoliisit palvelevat valtakunnallisella tasolla omien alueidensa poliisi yksiköissä.

Moottoripyöräpoliisi ei ole ainoa autosta poikkeavalla liikkumisvälineellä liikkuva poliisi, vaan Suomessa toimii moottoripyöräpoliisin lisäksi myös skootteri-, moottorikelkka, mönkijä kuin venepoliiseja.

Lähde: Poliisi, Wikipedia.