Viime aikoina otsikoihin on jälleen noussut vuonna 2021 kulovalkean lailla maailman eri lehdissä puhutut ANOM-puhelimet ja niihin liittynyt ennennäkemätön kansainvälinen poliisioperaatio.
Myös Suomeen ulottautunut massiivinen poliisioperaatio nousi äskettäin uudelleen otsikoihin kun maaliskuun alussa kirjakauppojen hyllyille ilmestyi erikoissyyttäjä Anna-Rikka Ruuthin -kirja Huumesyyttäjä -Rikosvastuun toteuttaja. Kirjassa kovapintainen erikoisyyttäjä avaa muun muassa omaa osuuttaan Operaatio Greenlight -vyyhdin syyttäjänä.
Rikosmedia kokosi massiivisen poliisioperaation liittyvät faktat netin syövereistä.
Lue myös: Erikoissyyttäjältä kohauttava ulostulo
Operaatio Troijan Kilpi
Maailmanlaajuisesti eri rikollisorganisaatioita rankasti ravistellut tapahtumaketjun alku on kuin hassun hauskasta poliisiikomediasta, jossa kahden eri poliisiyksikön poliisit istuvat kansainvälisen seminaarinsa jälkeen kaljalla ja saavat hassunkurisen idean huijata rosvoja. Monen rikollisen pahaksi onneksi tarina ei ole elokuvasta vaan täyttä totta.
Vuonna 2018 Austraalian poliisi paljasti kehittäneensä yhdessä Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n kanssa salaus-sovelluksen. Valepukuiset poliisit olivat aiemmin antaneet ensimmäisen puhelimen sovelluksineen australialaiselle huumekauppiaalle Hakan Ayikille, joka puolestaan alkoi levittämään sovellusta ja Anom-puhelimia sen vaaroista tietämättä.
Puhelimia ehti levitä ympäri maailman siinä määrin, että poliisit maailmanlaajuisesti FBI:n johdolla meinasivat jo aiemmin puhaltaa pelin poikki, mutta lopullinen ratkaisu sen päättymiseksi tehtiin vasta vuonna 2021 loppu keväästä.
Kesäkuinen maanantai-aamu tuli vastaan normaalia maanantai aamua karummin monelle rikolliselle kun poliisit iskivät lähes samaan aikaan kaikkiaan 18 eri maassa ja satoja ihmisiä pidätettiin. Kaikkiaan operaation aikana tehtiin maailmanlaajuisesti yli 800 pidätystä.
Pelkästään Australiassa, mitä pidetään operaation ja Anom-puhelimen kotimaana pidätettiin 200 henkilöä maan historian suurimmassa ratsiassa. Kuten arvata saattaa kiinniottojen yhteyksissä takavarikoitiin maailman laajuisesti tuhansia kiloja huuumeita ja tuhansia aseita.
Rikollisten maailmanlaajuisesti käyttämissä Anom-puhelimissa ja niissä olleessa sovelluksessa käytettiin niin huumekauppaan kuin asekauppaa sekä tilattiin murhia ja puhuttiin rikollisten iskuista toisiaan kohtaan täysin avoimesti rikollisten luullessa järjestelmän olevan täysin salattu. Virallisten tiedotteiden mukaan sovelluksella oli yli 12 000 käyttäjää yli sadassa maassa ja sen kautta kulki kaikkiaan yli 27 000 miljoonaa viestiä.
Erinäisten lähteiden mukaan Anom-nimellä tunnettu viestintäpalvelu toimikausi kesti lokakuusta 2019 vuoden 2021 kesäkuuhun saakka, eli lähes kaksi vuotta.
Operaatio Greenlight
Suomessa operaatio nimettiin poliisin toimesta Operaatio Greenlightiksi ja sen myötä otettiin kiinni lähes 100 henkilöä. Lisäksi poliisi takavarikoivat kiinniottojen yhteydessä sekä myöhemmin huumausaineita yli 500 kiloa, kymmeniä aseita sekä satoja tuhansia euroja käteistä.
Suomen hitaan oikeusasteen seuraksena eri käräjäoikeuden istuntoja on käyty vielä viime vuosinakin. Viimeisin tuomio, minkä voidaan sanoa johtuneen Operaatio Greenlihgtista annettiin viime vuoden heinäkuussa Helsingin Hovioikeudessa.
Oikeudenkäsittelyiden jälkimainingeissa ja lukuisten eri lehtiartikkeleiden perään myös podcastpalvelu Suplassa julkaistiin asialle omistanut podcast-sarja, jossa käydäänkin niin Suomen kuin maailman tapahtumia läpi hyvinkin avaavasti kyseisessä operaatiossa.
Sarjan pohjana käytettiin niin oikeudenpöytäkirjoja kuin poliisin esitutkintamateriaaleja ja haastatteluita.
Kuuntele Suplan Operaatio Greenlight -sarja tästä.
Lähteet: Iltasanomat, Wikipedia, Iltalehti, Supla