Paritusorganisaatio satimeen!

Poliisi tiedottaa Helsingin poliisin valtakunnallisen ihmiskaupparikosryhmä saaneen esitutkinnan valmiiksi massiivisesta parituskokonaisuudessa, missä unkarilaiset pyörittävät paritusta Suomessa ja muissa pohjoismaissa yli seitsemän vuoden ajan. 

Poliisin tiedotteen mukaan tutkintaa tehtiin yhteistyössä Unkarin esitutkintaviranomaisten kanssa, koska paritustoiminnan pyörittäjät ovat unkarilaisia.

Helsingin poliisi sai apua tutkintaan myös muista poliisiyksiköistä, rajavartiolaitokselta ja Europolilta. Esitutkinnassa selvitettiin vuosien 2016–2023 aikaisia tapahtumia Suomessa ja Ruotsissa. 

Esitutkinnassa havaittiin viitteitä samojen henkilöiden harjoittamasta paritustoiminnasta myös Norjassa, Tanskassa ja Islannissa. Pääepäilty on noin 30-vuotias unkarilainen nainen, joka on ollut vangittuna Suomessa.

Myös kaksi muuta paritustoimintaan liittyvää henkilöt ovat olleet vangittuna tutkinnan aikana. Kaikki paritetut seksityöläiset ovat kotoisin Unkarista. 

– Olemme pystyneet tunnistamaan yli 60 prostituoitua, jotka ovat tehneet seksityötä Suomessa, Ruotsissa tai molemmissa maissa.

– Esitutkinnassa jäi myös identifioimatta useita kymmeniä naisia, jotka tekivät seksityötä parittajan alaisuudessa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Hannu Kortelainen.

Miljoonien liikevaihto

Epäillyt parittivat asianomistajia kaikissa suurissa kaupungeissa Suomessa. Prostituoitujen tavanomaiset työjaksot Suomessa kestivät kahdesta kolmeen viikkoa. Tutkinnassa tuli ilmi myös pidempiä työjaksoja.

Asianomistajat vaihtoivat asuntoa ja kaupunkia yleensä kolmen tai neljän päivän välein, mutta he saattoivat työskennellä suurissa kaupungeissa pidempäänkin.

Epäillyt harjoittivat paritusta kaikissa suurissa kaupungeissa ympäri Suomea. Yleensä seksipalveluiden myyntiä ja paritustoimintaa pyöritettiin lyhytaikaisissa vuokra-asunnoissa.

Poliisi on laskenut paritustoiminnan liikevaihdoksi 1,6 miljoonaa euroa, joista rikoshyödyn osuus on noin 800 000 euroa. Parittajan osuus seksinmyynnillä saaduista tuloista oli 50 prosenttia.

Paritusta rajojen ulkopuolelta

Paljastettu paritusrinki toimi ”modernin paritusmallin” mukaisesti, jossa parittaminen tehtiin pääosin ulkomailta apuna käytetään verkko- ja teleyhteyksiä ja vain seksipalvelun tarjoaminen tapahtui kasvotusten Suomessa.

Niin sanotussa modernissa paritusmallissa parittaja ohjaa seksikaupan kohteena olevia prostituoituja ja hallinnoi näiden asiakasliikennettä sekä järjestelee prostituoitujen matka- ja majoitusjärjestelyjä usein ulkomailta käsin.

Nyt tutkitussa tapauksessa esitutkinnassa selvitettiin yli 500 lentomatkaa, jotka liittyivät parittajan järjestämään paritukseen.

– Valtakunnallinen ihmiskaupparikosten tutkintaryhmä on osoittanut tarpeellisuutensa juuri laajojen tapausten tutkinnassa, joissa paritusringit tapahtuvat usean poliisilaitoksen alueella tai ympäri maata.

– Yksittäisten poliisilaitosten olisi mahdotonta yksin tutkia tällaisia kokonaisuuksia, koska työntekijät ja aika eivät riittäisi esitutkintaan, sanoo tutkinnanjohtaja Hannu Kortelainen.

Poliisin tiedotteen mukaan asia on siirtynyt syyttäjän pöydälle äskettäin syyteharkintaan.

Lähde: Poliisi