Veikkaan, että monelta on mennyt ohi. Ohi Valtioneuvoston äskettäin hyväksymä uusi asetus Suomen Säädöskokoelmaan. Asetus, minkä Suomen Sisäministeri Mari Rantanen hyväksyi suoriltaan ja mikä koskettaa meitä kaikkia. Asetus koskee esitutkinnasta, pakkokeinoista ja salaisesta tiedonhankinnasta annettujen valtioneuvostojen asetuksien muuttamisesta.
Kansan-kielellä käännettynä tämä asetus mahdollistaa niin, poliisille tullille, rajavartiolaitokselle, keskusrikospoliisille kuin muille Suomessa toimiville virkamiehille uudet vapaudet toimia Suomessa Suomen kansalaisia kohtaan kun he epäilevät ihmistä rikoksista tai niiden mahdollisesta tekemisestä.
Suomen Säädöskokoelmaan kirjatussa uudessa asetuksessa vanhoja asetuksia muutettiin niin, että jatkossa virkamiesten toiminta ei ole enää niin raskaan ja pitkän byrokratian takana vaan jatkossa virkamiesten esimiehet ovat isommassa roolissa tehdessään päätöksiä johtamassaan kaupungeissa.
Tämä tarkoittaa, että jatkossa niin kotietsintälupaa, televalvontakuuntelulupaa kuin poliisin peitetoiminnan tai valeostojen järjestämisestä ei enää vastaa ulkopuolelta tilannetta katsovat käräjäoikeudet vaan se voi määrätä esimerkiksi paikallisen poliisilaitoksen päällikkö, miten uuden asetuksen 3 luvun 11 pykälässä sanotaan.
Mitäpä, jos paikallisen poliisilaitoksen päällikkö onkin pottuuntunut johonkin tiettyyn henkilöön kaupungissa? Tai hänellä tai hänen perheenjäsenellä tai vaikka poliisipiirin poliiseilla on ollut tai on kismaa jonkun tietyn henkilön kanssa? Miten tämä vaikuttaa jatkossa?
Mielestäni on syytä nostaa asia pöydälle. Antaako uusi muutos asioista päättäville jatkossa liian löyhät tavat toimia esimerkiksi henkilökohtaisten asioiden tai ajatuksien voimalla? Miten oikeusturva ja yksityisyys toimivat jatkossa uuden asetuksen myötä? Kuka niitä valvoo ja miten?
Veikkaan, että eduskunnan oikeusasia esimies antaa raporttinsa, tästä seuraavan vuoden sisään. Veikkaan, että siinä puhutaan kansalaisten valitusten radikaalisesta määrän kasvusta viimeisen vuoden aikana.
Puhutaanpa vaikka Matti Meikäläisestä (nimi muutettu). Matilla on rikostaustaa 10 vuotta sitten tapahtuneista asioista, mistä hän on kantanut vastuunsa ja istunut tuomionsa.
Matti asuu pienellä paikkakunnalla perheensä kanssa, missä hän työskentelee viitenä päivä viikossa omassa yrityksessään. Matti ei ole syyllistynyt rikoksiin eikä saanut tuomiota istumansa tuomion jälkeen. Matin on kuitenkin epäilty syyllistyneen rikokseen, mutta syyttäjän antaman syyttäjättämispäätöksen seurauksena hän on vapautunut syytteistä.
Matti viettää töiltään jäävän niukan vapaa-aikansa vähän tuttavapiirinsä kanssa, johon lukeutuu entisiä ja nykyisiä rikollisia ja jengiläisiä. Matti lukeutuu heihin vain ja ainoastaan entisyyden takia. Hän ei kuulu heihin, eikä tee heidän kanssaan laittomuuksia. Yhteinen ajattelutapa ja vähät ystävät pitävät Matin muiden lähellä.
Paikallisen pikkukaupungin poliisit ovat kuitenkin asioista toista mieltä. Heidän mielestään Matti on konna. Kerran konna on aina konna. Niin se on aina mennyt ja heidän mukaansa menee. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole, mutta niin Mattia kohdellaan asuinpaikkakunnallaan poliisin toimesta.
Antaako uusi asetus tulevaisuudessa mahdollisuuden, että entiset tekemiset ja vuosikymmeniä vanha rikostausta voivatkin olla syy, minkä perusteella poliisi voi rauhassa hutkia kun pitäisi tutkia? Mitä asetus tarkoittaa Mateille?
Luonnollisesti uusia asetuksia on hyvä tehdä muuttuvaa maailmaa vastaan, mutta kun tällaisia vastaavia asetuksia tehdään Suomessa, miksi niistä puhutaan kansalaisille hiljaa ja artikuloiden?
Asioista kun tiedotetaan kansalle se puetaan sanoihin, miten uudet asetukset lisäävät maassamme turvallisuutta antaen poliisille lisää keinoja kokoaika kasvavan rikollisuuden kitkemiseksi.
Kun katsotaan rikosuutisia viimeisen kolmen vuoden ajalta erottautuu lukuisista uutisista sama asia. Nykypäivänä harvempi isompi huumausainrikoskokonaisuus on enää pelkästään suomalaisten käsissä vaan asioita on johdettu ulkomailta. Sen ovat täällä suorittaneet ulkomaalaiset ja siitä saatu rikoshyöty on hävitetty poliisin kantamattomiin Suomen rajojen ulkopuolelle.
Onkin siis pakko kysyä, miten näihin asioihin uusi asetus vaikuttaa rouva Sisäministeri? Milloin näiden ulkomailta johdettujen rikollisliigojen kitkemiseksi aletaan toimimaan?
Entäpä, milloin Matti Meikäläiset saavat olla rauhassa historiansa takia?
– Mustakaapu