Katuvalvonnan karut seuraukset – Yli 500 lastensuojeluilmoitusta!

Poliisi tiedottaa toteuttaneensa tehostettua katu- ja päihdevalvontaa koulujen päättymisviikolla.

Poliisin medialle toimittaman tiedotteen mukaan valvonnan erityisenä kohderyhmänä olivat tänä vuonna alle 18-vuotiaat nuoret, joiden juhlinnan valvontaa panostettiin näkyvästi valtakunnallisella tasolla.

Poliisin mukaan koulujen päättymisviikonloppu sujui tänä vuonna pääosin hyvin. Viikonlopun valvonnan aikana hävitettiin alkoholia valtakunnallisella tasolla 1 168 litraa, joka on vuoteen 2023 verrattuna lähes neljännes vähemmän. Määrästä noin 200 litraa oli väkeviä juomia ja suurin osa miedompia juomia, kuten olutta ja siideriä.

Poliisin havaintojen mukaan nuorilla on nykyään hallussaan kasvamassa määrin teräaseita ja muita toisen vahingoittamiseen soveltuvia esineitä. Valvonta viikonlopun aikana muistutuksia yllämainituista asioista kirjattiin kaikkiaan 16 kappaletta. Lastensuojeluilmoituksia tehtiin koko viikon valvonnan aikana yhteensä 482 kappaletta.

– Lastensuojeluilmoituksia tehtiin vielä viime vuosikymmenellä vastaavan valvontajakson aikana jopa 700–1 200 kappaletta.

– Tämän vuoden luvussa kasvu edelliseen vuoteen on varsin maltillinen, 40 kpl, eikä vuosien takaisiin lukuihin ole onneksi palattu, poliisitarkastaja Tuomo Korhonen Poliisihallituksesta kertoo tiedotteessa.

Huumausainerikokset myös laskussa!

Eri asteisia huumeisiin liittyviä rikosepäilyjä kirjattiin valvontaviikon aikana yhteensä 140 kappaletta, joista epäily nuoren tekemään huumausainerikokseen ylittyi 19 kappaleessa. Poliisi myös takavarikoi tehoviikon aikana pieniä määriä kannabista ja amfetamiinia.

– Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden näkökulmasta on tärkeää osoittaa, että poliisi on kansalaisten turvana ja kuitenkin samalla myös puuttuu erilaisiin rikkeisiin.

– Tämä pitää yllä luottamusta poliisiin ja parhaimmillaan vaikuttaa myös ennalta estävästi, toteaa Sjöblom.

Rikoksiin syyllistyneitä alle 18-vuotiaita tavattiin koulujen päättymisviikonloppuna kaikkiaan 341 henkilöä, joista 64 oli alle 15-vuotiaita.

Lähde: Poliisi