Kärähditkö auringossa? Tässä ohjeet ensihoitoon!

Helteet hätyyttelevät loppuviikosta Suomea. Sairaanhoitaja Charlotte Fellman Skin Atelier Helsingistä kokosi tärkeimmät neuvot auringon polttamalle iholle. Näillä konsteilla palanut iho paranee muutamassa päivässä.

Pidä iho puhtaana !

Puhtaus on tässäkin asiassa tärkeää. Pidä lika ja bakteerit poissa, niin vältyt mahdollisilta tulehduksilta. Esimerkiksi turistien kansoittamilla hiekkarannoilla on monenlaisia epäpuhtauksia.

Pidä palanut alue kosteana!

Jotta iho uusiutuisi mahdollisimman nopeasti, se on pidettävä kosteana esimerkiksi after sun -tuotteilla tai vaikkapa Bepanthenilla. Hyvä keino on tehdä viilennyskääre. Pahimmissa tapauksissa lääkäri määrää iholle lääkevoidetta.

Kipulääkkeitä harkitusti

Kärähtänyt iho voi oireilla monin tavoin erilaisina särkytiloina. Silloin kannattaa käyttää särkylääkettä, mutta muistaa siinäkin kohtuullisuus.

Älä raavi!

Vaikka iho kuinka kutiaisi, sitä ei saa rapsuttaa. Palanut iho kuoriutuu kyllä omia aikojaan pois. Jos esimerkiksi koko selkä on palanut, pitää nukkua vatsallaan.

Suojaa vaatteilla

Palanut alue on suojattava tarkoin lisäauringolta. Käytä väljiä vaatteita ihon suojaamiseen. Päälaen ja kasvojen suojaamiseksi muista käyttää hattua.

Varoitus: palanut iho on ihosyövän riskitekijä

Kun iho pääsee palamaan, se voi rypistyä, siihen voi tulla pigmenttiläiskiä, katkenneita verisuonia ja muita ihomuutoksia. Palanutta ihon kohtaa pitää siis suojata seuraavanakin vuosina erityisen huolellisesti. Palanut iho on myös riskitekijä ihosyöville.

Entä mikä on aurinkoihottuma?

Auringonpolttamaa ihoa ei pidä sekoittaa aurinkoihottumaan. UV-säteilyn aiheuttama aurinkoihottuma eli valoihottuma on yliherkkyysreaktio, josta kärsii viidennes suomalaisista jossain vaiheessa elämäänsä. Ihottuma aiheuttaa punotusta, rakkuloita ja vesikelloja. Ihottumaa hoidetaan kortisonivoiteilla ja antihistamiineilla.

Lähde: Skin Atelier