Jätevesitutkimukset karua katsottavaa – Kokaiinin käyttö levinnyt kaikkialle! 

Tuoreen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan niin kokaiinin kuin amfetamiinin käyttö on laajasti kasvanut Suomessa kuluvan vuoden aikana. 

Tuoreet jätevesitutkimukset paljastavat, miten etenkin kokaiinin käyttö on enenevissä määrin kasvanut niin sanotusti kehän eli pääkaupunkiseudun ulkopuolella kun taas itse pääkaupunkiseudulla käyttömäärät ovat vuoden 2020 huippua matalammalla tasolla. 

THL:n oikeustoksikologian tiimipäällikkö Teemu Gunnarin mukaan viikonloppuihin painottuvan kokaiinin käytön voi arvioida viittaavan satunnaiskäytön lisääntymiseen muutamissa suurimmissa keskuskaupungeissa. Gunnarin mukaan kokaiinin käytön lisääntyminen Suomessa on jatkunut jo pitkään.

– Amfetamiini on jätevesitutkimusten perusteella eniten käytetty stimulanttihuume suuressa osaa maata. Myös amfetamiinin käyttömäärät ovat kasvaneet useissa kaupungeissa merkittävästi edellisestä keräysajankohdasta. Edellinen valtakunnallinen seuranta toteutettiin vuonna 2022.

– Näytteet nyt julkaistuihin tuloksiin otettiin maaliskuussa 29 kaupungista ja niiden lähiseuduilta. Helsingistä, Turusta ja Tampereelta jätevesitutkimuksen näytteet kerätään jatkuvasti, aina sunnuntain ja maanantaiaamun välisenä aikana. Tällöin tulokset kuvaavat etenkin huumeiden viikonloppukäyttöä, Gunnar kertoo THL:n tiedotteessa.

THL:n tekemä tutkimus paljastaa myös, että myös niin sanottujen muuntohuumeiden käytön kasvusta on merkkejä jätevesitutkimuksissa. Esimerkiksi Alfa-PVP:n käyttö on lisääntynyt merkittävästi vuoden 2022 alusta alkaen.

THL:n tutkimus kattaa noin 60 prosenttia Suomen väestöstä.

Rikosmedia uutisoi tämän vuoden maaliskuussa, miten kokaiini on ottanut koko aika laajempaa jalansijaa käytettävistä huumeista Suomessa.

Lähde: THL