Erikoishaastattelu: Opa, osa 2.

Rikosmedia julkaisi aiemmin entisen huumekauppiaan nykyisen räppäri – kirjailijan Omos ”Opa” Okohin erikoishaastattelun. Opan kirja Huumekaupan alkeet julkaistiin äskettäin ja se on raketin lailla ottanut top-listat haltuun niin ääni- kuin e-kirja listoilla.

Opan tuoretta kirjaa on kehuttu suorasanaiseksi ja jopa ehkä lian paljastavaksi ex-huumekauppiaan arjesta. 

– Kirja kertoo nuoresta räkänokasta, joka tavoittelee mammonalla menestystä ja erilaisten mokien kautta päätyy ulkomaalaistaustaisena vankilaan. Kirja käsittelee vankilassa olemistani ja avaa asioita, mitä mä sielä opin.

– Avaan kirjassa myös sitä millaista elämä on ulkomaalaistaustaisena ihmisinä vankilassa kun ei tunne sieltä ketään. Lisäksi avaan kirjassa, miten vankilayhteisössä pääsee niin sanotusti asteikossa ylöspäin, Opa paljastaa.

– Luonnollisesti puhun kirjassa myös paljon vankilasta pois pääsyn jälkeisestä ajasta. Miten niin sanottu rikosmieli kehittyy ja kieroutuu. Avaan myös avoimesti ajatuksiani siitä millaisia rikoksia sitä tulee tehtyä, että saavuttaa hakemia asioita.

– Kirjani kertoo myös huonosta itsetunnosta, koska ainakin omalta osaltani osa tekemistäni asioista liittyy siihen. Lyhyesti sanottuna kirjani kiteyttää asian, että nopeita voittoja ei ole, Opa paljastaa.

Kirjoittaminen osana prosessia

Lukuisia huumausaine rikoksia tehnyt Opa ei ole ylpeä tekemisistään. 

– Kirjan kirjoittaminen oli minulle kuin terapiaa, koska aloin sitä kirjoittamaan heti ku jouduin vankilaan ja kun luulin, että minulle tulee yhdeksän vuoden tuomio.

– Kirjoittamisesta lähti käyntiin minulle iso prosessi siihen, että mä irrottaudun rikollisuudesta koska jos mä jatkan rikollisuutta ja huumeiden myyntiä mä en ikinä kirjoittaisi tollasta kirjaa.

– Kirjassa kaikkia ajat, paikat ja ihmiset ovat hyvin paljon muutettu ja sekoitettu, koska kirja on hyvin raadollinen. Se kuvastaa hyvin mun sen hetkistä elämää ja halusin, että se vastaa hyvin paljon sitä mitä se homma oikeasti on. 

– Mitä se on vankilassa, mitä pahoinpitelyitä sielä tapahtuu, miten huumekauppa toimii sielä, kaikki nuo jutut miten pikkupojat myy kamaa, miten jengiläiset voi tulla riistää siihen ja kaikki on hyvin aitoa. Sen takia, että mä pystyin tehdä sen mun piti olla hyvin fiksu sen suhteen, joten mä muutin kaikki.

– Kirjassa ei ole kenenkään nimiä, paitsi omani. Koska Suomessa menee 20-vuotta, että törkeät rikokset vanhenee joten ei niistä voi puhua suoranaisesti. Eikä monet ihmiset halua, että heistä puhutaan nimillä ja mä kunnioitan sitä.

– En mä ala kirjoittaa ihmisen nimiä tai anna sellaista, että joku kirjan lukija tai kuuntelija tunnistaisi kirjasta jonkun ihmisen, Opa paljastaa.

Tulevaisuus asioiden esilletuojana

Opa avasi joku aika sitten YouTube -palveluun oman kanavan, mihin mies on alkanut tuottaa dokumenttimaista materiaalia, missä asioihin otetaan kantaa niiden mukaisesti.

– Mun Youtube-kanava on saanut tosi paljon hyvää palautetta, mutta mun tarkoitus ei ole tehdä sellaista sisältöä, mikä saa vaan hyvää palautetta vaan teen dokumentteja asioista, mitä mun mielestä pitää nostaa esille.

– Pyrin tuomaa tekemissäni dokkareissa esiin negatiivisia asioista esille tutkien ja faktoja esiin tuoden. Tuon esiin varmasti myös paljon sellaisia asioita, misä moni ei varmaan haluaisi, että niitä tuodaan esiin. 

– Mä teen sisältöä, millä on merkitystä ja mitä itse haluan. Minua ei kiinnosta selkään taputtelijat vaan haluan tuoda esiin asioita. Oon huomannut, että monet ihmiset, jotka pääsevät julkisuuteen eivät kehtaa puhua asioista tai heillä ei ole niin sanotusti omaa mielipidettä. Tai sitten he eivät vaan uskalla sanoa omia mielipiteitään ääneen.

– Esimerkiksi kirjassani en halunnut puhua rasismista kun pelkäsin, että ihmiset alkavat puhumaan että heilutan niin sanottua ”rasistikorttia”.

– Tajusin, että just siksihän mun on puhuttava siitä, koska monet ihmiset lamaantuvat silloin kun ne pelkää, että ne ei saa jonkunlaista hyväksyntää.

– Mä en halua olla sellainen jätkä. Haluan tuoda dokumenteissani asioita esiin toiseltapuolta kolikkoa niin sanotusti, Opa täsmentää haastattelun lopuksi.

Opan Huumekaupan alkeet -kirja on tositaphtumiin perustuva. Ajat, paikat, henkilöt yms. on muutettu. Tapahtumat voivat olla valetta taikka totta.

Opan Youtube-tilille tästä!