Äärioikeisto Suomessa vuonna 2024 osa 2.

Ääriliikkeet ovat herättäneet keskustelua niin kahvipöydissä kuin uutisvälineissä ennen ja nyt. Niitä kannattavia yhdistyksiä on ajettu ahtaalle ja osa jopa lopetettu Suomen valtion toimesta.

Se, mitä kulissien takana oikeasti tapahtuu kun asioista suodatetaan punavihreä pelon lietsonta sekä turha panikointi pois, kerrotaan tässä juttusarjassa.

Juttusarja on jaettu osiin sen laajuuden takia. Näin sen avaaminen muuttuu helpommaksi lukijalle. Juttusarjan on tuottanut Rikosmedialle ulkopuolinen taho.

LUE MYÖS: Äärioikeisto Suomessa vuonna 2024, osa 1.

Active club / Veren laki

Kansallismielisessä toiminnassa tärkeää on maan ja kansan hyvinvoinnin varmistaminen ja sen eteen monet ovat myös valmiit taistelemaan.

Harva tietää, että Suomessa kokoontuu viikottain samaan tilaan lukuisissa eri kaupungeissa ihmisiä, joilla on samat ajatukset ja jotka haluavat pitää kunnostaan myös hyvää huolta.

Active Club

Active clubin juuret lähtevät syvältä Yhdysvaltalaisten kansallismielisten aktivisteista. Kamppailulajeja harrastavien jäsenien oppien jakaminen aktivistien keskuudessa sekä yhteinen itsepuolustusharjoittelu on taannut Active clubille räjähdysmäisen kasvun niin Amerikoissa kuin 

Euroopassa, missä rasistiset hyökkäykset valkoisia kohtaan ovat yleistyneet päivä päivältä. Mitä suuret edellä, sitä Suomi perässä. Suomessa Active Club -liike järjestää harjoituksia monessakin eri kaupungissa kuten Oulussa, Helsingissä, Joensuussa ja Turussa.

KUVA: FSD Media Studio

Treeneissä ei käy pelkästään kaljuja tatuoituna skinheadeja, vaan mukaan ovat tervetulleita kaikki kansallismieliset arvot omaavat ja itsepuolustuksesta kiinnostuneet ihmiset.

Veren Laki

Veren Laki -liikkeen yhteisissä itsepuolustusharjoittelu treeneissä on selvästi kovempi meno kuin Active Clubin vastaavissa tilaisuuksissa. Myös avoimia harjoituksia järjestävä liike keskittyy vahvasti kamppailulaji painiotteisiin harjoituksiin.

Mukana treeneissä on hyvä olla omat sääri- sekä hammassuojat sekä vapaaottelu-hanskat. Harjoitukset ovat usein maksullisia. Maksuilla maksetaan niin tila- kuin välinevuokria.

Veren Laki järjestää myös vapaaotteluita Suomen kansallismielisissä -tapahtumissa. Tapahtumat eivät ole mitään virallisia otteluita, minkä myötä niissä ottelevat henkilöt saisivat merkintöjä virallisiin tilastoihin vaan ottelut käydään punnitsematta, hyvässä hengessä ystävien kesken.

KUVA: FSD Media Studio

Kummankaan liikkeen pitämät harjoitukset eivät ole niin sanotusti minkään yhdistysten tai seurojen pitämiä, joten lisenssejä tai vakuutuksia ei ole osallistujille ole tarjolla vaan jokainen treenaa omalla vastuullaan.

Lisätietoja seuroista, tapaamisista sekä videoita tapahtumista löytyy netistä helposti ja niistä on helposti huomattavissa, että treenit ovat kovia ja vauhdikkaita sekä varsin kamppailu painotteisia.

Aatetta ja urheilua

Molemmat urheilulliset seurat poikkeavat toisistaan kuitenkin jollain tavalla.

– Active club pitää sisällään poliittisen kipinän, sillä onhan liikkeen juureet kasvaneet nimenomaan radikaaleista aktivisteista. Osallistumme myös usein erilaisiin tapahtumiin isommalla porukalla kuten 612 soihtumarssiin.

– Mukaan toimintaan pääsee samaa ajatusmaailmaa omaavat, kuntoilusta ja itsepuolustuksesta kiinnostuneet miehet sekä naiset, vuosia toiminnassa mukana ollut mies kertoo.

Veren laki keskittyy kokonaisuudessaan kamppailuharjoituksiin. Sen jäseniä löytyy muun muassa monen eri järjestyksenvalvontaa tarjoavien yrityksien palkkalistoilta.

”Kamppailukerhoissa” on kyse lähinnä matalan kynnyksen toiminnasta, jota ei sidota esimerkiksi kansallissosialismin tunnuksiin. Porukkaa pyritään rekrytoimaan pienimmän yhteisen nimittäjän kautta.

KUVA: FSD Media Studio

Toiminnassa on samanlaisia piirteitä kuin skinheadien toiminnassa, ja niiden toiminnassa on mukana aiemmin skinheadien toimintaan kuuluneita henkilöitä.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana skinialakulttuurissa on ollut pieniä, paikallisia ja nuorten toimijoiden ryhmiä. 

– Vaikuttaa siltä, että mukana on enemmän nuorta porukkaa kuin aiemmin, 

Seura-lehden haastattelema Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Tommi Kotonen sanoo.

Juttu ja kuvat: FSD Media Studio

Lähde: www.seura.fi